Sałatka z awokado, pieczoną ciecierzycą , papryką, sałatą lodową i serem feta. Doskonały przepis na zdrową i pożywną sałatkę z dużą ilością białka na obiad, kolację lub lunch.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1. Puszka ciecierzycy 400g
2. 1 dojrzałe awokado
3. ½ papryki czerwonej
4. ½ Sałaty lodowej
5. ½ cebuli czerwonej
6. 4-5 suszonych pomidorów
7. Ser feta
8. Papryk słodka i ostra w proszku
9. 2 ząbki czosnku
10. Oliwa z oliwek
11. Sól i pieprz
12. Sok z cytryny opcjonalnie
Sałatka z awokado i pieczoną ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciecierzyce odsączamy i osuszamy.
2. Przekładamy ciecierzycę na blachę do pieczenia i posypujemy papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i skrapiamy oliwa z oliwek.
3. Mieszamy przyprawy z ciecierzycą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 min.
4. Sałatę lodowa rwiemy na kawałki i umieszczamy w misce, dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę, suszone pomidory, awokado i skrapiamy cytryną, aby awokado nie ciemniało
5. Dodajemy ostygniętą ciecierzycę i posypujemy odrobinę serem feta i dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek.
6. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze