Sałatka z awokado i pieczoną ciecierzycą

4.51 (165 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sałatka z awokado, pieczoną ciecierzycą , papryką, sałatą lodową i serem feta. Doskonały przepis na zdrową i pożywną sałatkę z dużą ilością białka na obiad, kolację lub lunch.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1. Puszka ciecierzycy 400g
    2. 1 dojrzałe awokado
    3. ½ papryki czerwonej
    4. ½ Sałaty lodowej
    5. ½ cebuli czerwonej
    6. 4-5 suszonych pomidorów
    7. Ser feta
    8. Papryk słodka i ostra w proszku
    9. 2 ząbki czosnku
    10. Oliwa z oliwek
    11. Sól i pieprz
    12. Sok z cytryny opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.51 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z awokado i pieczoną ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciecierzyce odsączamy i osuszamy.
    2. Przekładamy ciecierzycę na blachę do pieczenia i posypujemy papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i skrapiamy oliwa z oliwek.
    3. Mieszamy przyprawy z ciecierzycą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 min.
    4. Sałatę lodowa rwiemy na kawałki i umieszczamy w misce, dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę, suszone pomidory, awokado i skrapiamy cytryną, aby awokado nie ciemniało
    5. Dodajemy ostygniętą ciecierzycę i posypujemy odrobinę serem feta i dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek.
    6. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować