Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi

4.5 (166 ocen)

  • 45 min

Smakowite, proste w wykonaniu i bardzo efektowe sakiewki z ciasta francuskiego z aromatycznym farszem z sera pleśniowego, gruszki i orzechów włoskich są idealną propozycją na ciepłą przekąskę. Idealne na drugie śniadanie jako dodatek do ulubionej sałatki.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    ◦ciasto francuskie
    ◦100 g sera pleśniowego (użyłam Lazur błękitny)
    ◦1 gruszka
    ◦25 g wyłuskanych orzechów włoskich
    ◦jajko
    ◦1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sakiewki Przystawki

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastko francuskie rozłożyć i pokroić na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm (rozmiar może być dowolny). Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera pleśniowego, kilka orzechów i gruszkę. Zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy góry róg z prawym dolnym.

    Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli zostały nam orzechy można nimi udekorować sakiewki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Gruszki Orzechy Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować