Sakiewki z ciasta francuskiego

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Proste i szybkie w wykonaniu sakiewki z ciasta francuskiego będą świetną przekąską na spotkanie z rodziną lub ze znajomymi.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 kiełbaska
    kilka ogórków konserwowych
    starty ser
    keczup
    1 jajko
    tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Sakiewki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie pokrojone na kwadraty 1. Kiełbaskę kroimy na plasterki części. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto francuskie rozwijamy z papieru i dzielimy na kwadraty o boku 7-8 cm. Każdy kwadrat ciasta kładziemy w foremce do muffinek.
  • Sposób składania sakiewek 2. Na każdy płat ciasta kładziemy kilka plasterków kiełbaski, około 3-4, następnie kładziemy kawałek ogórka, robimy kleks keczupu, posypujemy serem i ewentualnie posypujemy szczyptą tymianku. Rogi ciasta składamy do środka i tworzymy sakiewkę. Wystającą część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Złote sakiewki po upieczeniu 3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210°C. Pieczemy ok.10-15 minut lub do zarumienienia.

Porady

Jeśli nie mamy takiej formy równie dobrze możemy zrobić sakiewki na płaskiej blaszce sklejając rogi. Do wnętrza możemy również włożyć plasterek ogórka kiszonego, czerwoną cebulę, kawałek czerwonej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować