Pyszne, chrupiące i na pewno zdrowsze niż w chińskich restauracjach ;)
2 godz. 30 min
Składniki:
* Kilogram mięsa mielonego
* ok 6 liści kapusty pekińskiej
* 2 duże marchewki
* pół kilo cebuli
* 3 jajka
* sos sojowy
* grzybki MUN
*sól, pieprz, chili
* olej do smażenia
* Duzy papier ryżowy ok 20-23 sztuki
Sajgonki z wieprzowiną i kapusta pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cala cebule pokroić w kostkę. Ok 2 garści wrzucić na olej do dużego garnka, natomiast pozostała cebule przesmażyć na słoto na oleju w drugim naczyniu.
2.Po chwili do dużego garnka dodać mięso mielone, Doprawić solą i pieprzem,
3.marchewkę tniemy na słupki. ja wrzuciłam ją do malaksera z odpowiednią tarką. Po czym dodajemy do smażącego się mięsa.
4.Liście kapusty drobno szatkujemy, pamiętając o tym aby wyciąć twarda część liścia. Dodajemy co mięsa.
5.następnie dodajemy przesmażona na złoto cebulę.
6.Grzybki MUN ok 10 sztuk zalewamy wrzątkiem, namaczamy ok 10 min, Odsączamy i kroimy na cienkie paseczki. Dodajemy do mięsa.
całość doprawiamy ok 5 łyżkami sosu sojowego oraz chili.
Po ostygnięciu farszu dodajemy jajka.
7.Na blat kuchenny rozkładamy ściereczki. Na jednej połowie ustawiamy płytki talerz do którego wlewamy bardzo ciepła wodę. W wodzie zamaczamy papier ryzowy, moczymy ok 3 s.
8.Delikatnie wykładamy papier na druga część ściereczki. Wykładamy ok 2 płaskie łyżki farszu i zawijamy jak krokieta.
9.Sajgonki odstawiamy na ok 30 min .
10.Po upływie 30 min smażymy sajgonki w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu.
Komentarze