Sajgonki z wieprzowiną i kapustą

  • wyświetlono: 615 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przygotowanie sajgonek w domu to wcale nie takie trudne zadanie. Warto spróbować aby zachwycić domowników i gości pyszną przekąską - bo czy może być coś pyszniejszego niż chrupiące ciasto wypełnione pysznym farszem? Polecam

IMG_20190507_064325
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

½ opakowania makaronu ryżowego nitki
500 gram mielonej wieprzowiny
3 ząbki czosnku
¼ szt. kapusty pekińskiej
1-2 szt. marchewki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Sól, pieprz
Opakowanie papieru ryżowego
Sos do maczania sajgonek
½ niedużej marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z limonki
½-1 chilli
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu rybnego
1 szklanka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Sajgonki z wieprzowiną i kapustą

  • 1. Farsz:

    Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy i lekko siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na nim posiekane w drobną kosteczkę ząbki czosnku. Kiedy z patelni zacznie unosić się jego zapach dodajemy mięso i smażymy je przez 3-5 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił. Kiedy mięso ładnie się zarumieni dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i posiekaną drobno kapustę pekińską. Dusimy około 10 minut aż mięso i warzywa zmiękną. Dodajemy makaron – wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku sosem rybnym, sojowym solą i pieprzem – odstawiamy.

    Sos:

    Marchewkę i czosnek obieramy kroimy w cieniutkie plasterki. Papryczkę chilli siekamy. Do rondelka wlewamy wodę, sos rybny, sok z limonki i dodajemy cukier. Następnie dodajemy marchewkę, czosnek i chilli i wszystko razem wstawiamy na palnik i zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia . Sos gotujemy około 8-10 minut lub do momentu jak 1/3 odparuje.

    Na talerz wlewamy letnią wodę. Delikatnie moczymy w niej po 1 płacie papieru ryżowego. Namoczony płat delikatnie przenosimy na blat. Na środku nakładamy porcję farszu i zwijamy papier jak na nasze krokiety. Zwiniętą sajgonkę przekładamy na ręcznik papierowy – czynność powtarzamy aż do wyczerpania się składników.

    Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami sajgonki po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego złotego koloru. Po usmażeniu sajgonki ponownie odsączamy na ręczniku papierowym.

    Sajgonki serwujemy razem z sosem (sos najlepiej serwować na ciepło ).

    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoprzystawkakapustawarzywawieprzowinaprzekąskakolacjaobiadsossmażenieszybkiepysznekapustapekińskamiesomielonekuchnieświatakuchniazjatyckie

Komentarze

Podobne przepisy

Sajgonki z kaszą jaglaną

Dodane przez: Beatabb77

Sajgonki z kaszą jaglaną

"Powiew orientu"

Sajgonki

Dodane przez: Paulina Nosek

Sajgonki z łososiem, rukolą i pistacjami

Delikatny, aromatyczny łosoś.

mus z gęsi

Dodane przez: JoannaB86

Delikatny mus z gęsi i wieprzowiny

Mus najlepiej smakuje z glazurowanymi...

Sajgonki z mięsem mielonym

Dodane przez: MagdalenaS

Sajgonki z mięsem mielonym

Ciekawy pomysł na przekąskę. Sajgonki...

sajgonki

Dodane przez: AnnaKoziel

Sajgonki z kaszą pęczak

Dziś zapraszam na sajgonki dla...

sajgonki

Dodane przez: karolinajedynak24

SAJGONKI

sajgonki jadałam w wietnamskiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE