Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zamrożone krewetki opłukuję gorącą wodą i zostawiam na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję krewetki i smażę przez chwilę, często mieszając. Odstawiam do ostygnięcia.
2.Pozostałe składniki nadzienia mieszam i miksuję w blenderze. Dodaję mąkę kukurydzianą, krewetki i posiekaną natkę pietruszki, doprawiam świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszam.
3.Namoczone i osączone z wody arkusze papieru ryżowego układam na desce do krojenia, uważając, aby nie rozerwać cienkiego naleśnika.
4.Na każdym naleśniku ryżowym układam czubatą łyżkę farszu i zwijam jak krokiet zakładając brzegi tak, aby farsz nie wypadł.
5.W rondlu rozgrzewam olej i smażę sajgonki na złoty kolor. Wyjmuję i osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze