Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W prosty sposób możemy sami przygotować specjały kuchni orientalnej.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wieprzowina (mielona): 100 gramów
    - krewetki (koktajlowe): 100 gramów
    - cebula dymka (posiekana): 3 sztuki
    - makaron ryżowy (namoczony wg przepisu na opakowaniu i drobno pokrojony): 500 gramów
    - grzyby Mun (namoczone i posiekane): 3 łyżki
    - sos rybny: 2 łyżki
    - pieprz: 1 szczypta
    - jajka (roztrzepane widelcem): 1 sztuka
    - mąka (kukurydziana): 1 łyżka
    - natka pietruszki (posiekana): 3 łyżki

    - papier ryżowy: 12 sztuk
    - olej (do głębokiego smażenia): 0.5 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Naleśniki Przystawki

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami 1. Zamrożone krewetki opłukuję gorącą wodą i zostawiam na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję krewetki i smażę przez chwilę, często mieszając. Odstawiam do ostygnięcia.
  • 2. Pozostałe składniki nadzienia mieszam i miksuję w blenderze. Dodaję mąkę kukurydzianą, krewetki i posiekaną natkę pietruszki, doprawiam świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszam.
  • 3. Namoczone i osączone z wody arkusze papieru ryżowego układam na desce do krojenia, uważając, aby nie rozerwać cienkiego naleśnika.
  • 4. Na każdym naleśniku ryżowym układam czubatą łyżkę farszu i zwijam jak krokiet zakładając brzegi tak, aby farsz nie wypadł.
  • 5. W rondlu rozgrzewam olej i smażę sajgonki na złoty kolor. Wyjmuję i osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • 6. Podaję od razu z miseczką sosu sojowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papier ryżowy Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować