Sajgonki z wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, kroimy w słupki i gotujemy do miękkości.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju.
Najlepiej na dużej patelni, woku.
2.Po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy i podsmażamy ok 5 minut. Następnie dodajemy ugotowaną marchewkę.
Grzyby mum przygotowujemy wgł przepisu na opakowaniu, makaron ryżowy tak samo.
3.Do woka dodajemy gotowy makaron oraz posiekane w słupki grzyby mum i pokrojone w cienkie paski 4 liście kapusty pekińskiej. Doprawiamy teraz sosem sojowym, podsmażamy wszystko by się przegryzło. Odstawiamy żeby trochę ostygło.
4.Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i zawijamy z farszem jak krokiety. Każdą sajgonkę w 2 płatki.
5.Sajgonki kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z dwóch stron. Można to robić też wrzucając na głęboki olej lub na mniejszej ilości przewracając do chwilę. Podajemy z sosem słodkim chilli i surówką z kapusty.
Komentarze