Sajgonki z wieprzowiną

4.48 (179 ocen)

  • Dla 4 osób

Chrupiące sajgonki z wieprzowiną i warzywami.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
    2 marchewki
    1 cebulka
    1 ząbek czosnku
    4 liście kapusty pekińskiej
    1 garść grzybów mum
    50 g makaronu ryżowego
    sól, pieprz
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 opakowanie papiery ryżowego
    olej do smażenia
    sos słodki chilli do podania
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sajgonki z wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki i gotujemy do miękkości.
    Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju.
    Najlepiej na dużej patelni, woku.
  • 2. Po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy i podsmażamy ok 5 minut. Następnie dodajemy ugotowaną marchewkę.
    Grzyby mum przygotowujemy wgł przepisu na opakowaniu, makaron ryżowy tak samo.
  • 3. Do woka dodajemy gotowy makaron oraz posiekane w słupki grzyby mum i pokrojone w cienkie paski 4 liście kapusty pekińskiej. Doprawiamy teraz sosem sojowym, podsmażamy wszystko by się przegryzło. Odstawiamy żeby trochę ostygło.
  • 4. Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i zawijamy z farszem jak krokiety. Każdą sajgonkę w 2 płatki.
  • 5. Sajgonki kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z dwóch stron. Można to robić też wrzucając na głęboki olej lub na mniejszej ilości przewracając do chwilę. Podajemy z sosem słodkim chilli i surówką z kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować