Domowe ,smaczne sajgonki -smakują znakomicie z sosem słodkie chili
1 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
mięso mielone wieprzowe - 500 g
suszone grzyby mun - 15 g
makaron ryżowy - 50 g
2 średnie marchewki - 180 g
czosnek 4 ząbki
imbir - 1 kawałek 2 cm
natka pietruszki
sos sojowy
olej - 15 ml
jajko 1 sztuka
olej do smażenia sajgonek
sos słodkie chili
papierki ryżowe 1 paczka
Sajgonki z wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę pociąć na cienkie paski
2.Grzyby zalewamy gorącą wodą na około 15 min. Po tym czasie wyciągamy grzyby i kroimy na drobne kawałki.
3.W garnku gotujemy wodę i do wrzątku wkładamy makaron. Zdjąć z ognia i pozostawić na ok 4 min. Odcedzić i pokroić.
4.Imbir zetrzeć na tarce ,czosnek drobno posiekać i podsmażyć oba składniki na patelni dodając 15 ml oleju. Gdy składniki się zarumienią dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu odparowania wody z mięsa .Następnie dodajemy marchewkę ,sól ,pieprz i dusimy do momentu aż marchewka zrobi się miękka. Na koniec dodajemy sos sojowy oraz natkę pietruszki .Wszystko mieszamy ,doprawiamy do smaku i dusimy ok 4 min.
5.Wszystkie składniki połączyć z makaronem i dodać 1 jajko żeby składniki się połączyły.
6.Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie ok 2 sekundy i nakładamy farsz.
7.Sajgonki mocno ściskamy przy zwijaniu
8.Gotowe -zwinięte sajgonki
9.Sajgonki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor .Podajemy z sosem słodkie chili.
Komentarze