Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne gołąbki. Przygotowane z mięsem wieprzowym i mieszanką ryżową, zawinięte w liście młodej kapusty. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na farsz :
    2 woreczki ( 80 g każdy ) mieszanki ryżowej ( ryż, vermicelli, groszek, marchew, bazylia )
    0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki pieprzu
    Pozostałe składniki :
    6 dużych liści z młodej kapusty
    1 l wody - do gotowania gołąbków
    3 łyżki domowego ketchupu z dyni
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    kilka łyżek zimnej wody
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    woda do gotowania mieszanki ryżowej
    woda do gotowania kapusty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszankę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody, studzimy.
    Liście kapusty sparzamy w gotującej się wodzie. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy. W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju.
    Do miski wkładamy składniki na farsz i dokładnie mieszamy, dzielimy na 6 porcji. Farsz ciasno zawijamy w liście kapusty, gołąbki przekładamy do garnka na silikonową podstawkę ( lub wykładamy liśćmi kapusty ). Wlewamy wodę i gotujemy przez około 50 minut. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, zagotowujemy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i dolewamy do garnka, zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować