Roladki są fantastyczną alternatywą dla zwyczajnych kotletów mielonych. Są równie łatwe w przygotowaniu, ale o wiele bogatsze w smaku i znacznie bardziej atrakcyjne.
50 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)
1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie
2 jajka
duża cebula pokrojona w kosteczkę
Sól (1 czubata łyżeczka lub więcej)
Pieprz mielony około łyżeczki
1 łyżka majeranku
Ser żółty ilość zależy od tego jak duże kawałki umieścimy w środku 100 g powinno wystarczyć
Boczek u mnie 10 plastrów (na każdą roladkę jeden spory plaster by ją owinąć)
puszka kukurydzy
Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno odciśnięta od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.Dodajemy kukurydzę.
2. Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy spory kawałek sera i formujemy z tego roladkę, którą dokładnie owijamy boczkiem. Tak przygotowane roladki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku ok 50 min w temp 180
Komentarze