Rolada z cukinii jest idealna latem, kiedy tego warzywa mamy pod dostatkiem. łatwa w przygotowaniu i sycąca. Idealna na imprezę, kolację lub drugie śniadanie do pracy.
Dla 10 osób
Składniki:
2 małe cukinie
4 pomidory suszone z zalewy
10 dag sera żółtego
6 jaj
łyżka majonezu
podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
papier do pieczenia
Rolada z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Później odcisnąć z niej sok, jaki puściła. W misce rozbić widelcem jajka, dodać pokrojone w kostkę pomidory suszone, mąkę, cukinię i starty na tarce ser żółty, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180 st. C. W tym czasie pierś z kurczaka pokroić na większe plastry, doprawić solą i przyprawą do kurczaka. Upieczone ciasto cukiniowe oddzielić od papieru do pieczenia, ułożyć na nim pierś z kurczaka i zwinąć ciasno w roladę. Następnie tak przygotowaną roladę ponownie zawinąć w papier, wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut w 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia, kroić w plastry.
Komentarze