Rolada biszkoptowa z masą makową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysta rolada z masą makową

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 5 jaj
    - 0,5szkl cukru
    - 1szkl mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki oleju
    - kilka kropli olejku migdałowego
    - serek mascarpone 250g
    - 10 łyżek gotowej masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada biszkoptowa z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa: Opakowanie serka mascarpone ubić z 1szkl cukru pudru. Następnie dodawać po 1 łyżce masy makowej gotowej. Odstawić do lodówki na czas zrobienia rolady.
  • 2. Rolada: Białka ubijam mikserem z cukrem. Następnie dodaję po 1 żółtku, potem olej i kilka kropli olejku (arakowy, mój ulubiony). Teraz już nie używam miksera, tylko za pomocą łyżki delikatnie mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto od razu przekładam na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia) z piekarnika i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 15min. Na stół kładę ręcznik i posypuje cukrem. Upieczony biszkopt od razu przekładam górą na ten ręcznik. Zdejmuje papier do pieczenia i zwijam roladę. Jak rolada lekko przestygnie powoli odwijam, delikatnie nasączam i smaruję masą. Zwijam z powrotem (oczywiście już bez ręcznika :) ), przekładam na talerz jak do rolad, zakrywam folią aluminiową i do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować