Rolada biszkoptowa z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa makowa: Opakowanie serka mascarpone ubić z 1szkl cukru pudru. Następnie dodawać po 1 łyżce masy makowej gotowej. Odstawić do lodówki na czas zrobienia rolady.
2.Rolada: Białka ubijam mikserem z cukrem. Następnie dodaję po 1 żółtku, potem olej i kilka kropli olejku (arakowy, mój ulubiony). Teraz już nie używam miksera, tylko za pomocą łyżki delikatnie mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto od razu przekładam na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia) z piekarnika i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 15min. Na stół kładę ręcznik i posypuje cukrem. Upieczony biszkopt od razu przekładam górą na ten ręcznik. Zdejmuje papier do pieczenia i zwijam roladę. Jak rolada lekko przestygnie powoli odwijam, delikatnie nasączam i smaruję masą. Zwijam z powrotem (oczywiście już bez ręcznika :) ), przekładam na talerz jak do rolad, zakrywam folią aluminiową i do lodówki.
Komentarze