Rogaliki Półfrancuskie Drożdżowe z Marmoladą

4.45 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Miękkie, wyrośnięte rogaliki z marmoladą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    450g mąki pszennej
    40g świeżych drożdży
    50g cukru
    2 żółtka
    50g roztopionego masła
    ok. 1/2 l mleka
    200g miękkiego masła
    marmolada wieloowocowa
Wystaw ocenę:

4.45 (196 ocen)

Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Z drożdży, cukru, 150g mąki i niecałej szklanki ciepłego mleka zarobić rozczyn. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana :). Gdy wyrośnie, wyłożyć do pozostałej mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Następnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na formę koła, nałożyć na środek 200g miękkiego masła, rozsmarować nożem tak, aby można było ciasto złożyć w formę koperty jak na ciasto francuskie.

    Założyć ciasto w kopertę, wałkować na prostokąt, obracając ciasto o 90 stopni.
    Gotowe ciasto rozwałkować na koło, wykroić małe trójkąty, na które układamy marmoladę i formujemy rogaliki. Gotowe rogale smarujemy białkiem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować