ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE

5 (194 ocen)

  • 20 min

Przepis ten dostałam od swojej chrzestnej jest bardzo fajny. Można z niego wykonać zarówno rogaliki z marmoladą jak i pierożki z dowolnym farszem wg uznania np( mięsnym lub kapusta z grzybami)

  • 20 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki
    25 dkg margaryny
    1 całe jajo
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany
    szczypta soli
    1,5 dkg drożdży
    cukier lub sól (popatrz rady)
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki krucho drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy wgłębienie dodajemy margarynę,śmietanę,jajko, żółtko oraz drożdże rozrobione z niewielką ilością cukru.
    Wszystko najpierw siekamy nożem następnie wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkujemy wycinamy koła (średnica wg uznania w zależności od tego czy chcemy mieć małe czy duże rogaliki). Koła kroimy na 8-10 kawałków na każdy nakładamy marmoladę i zwijamy. Kładąc na blachę formujemy rogaliki.
  • 3. Pieczemy około 15-20 min. w temperaturze 180 C.

Porady

Jeżeli robimy rogaliki to do ciasta możemy dodać ok. 1/3 szkl. cukru, natomiast do pierożków trochę soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować