Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką

4.48 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne risotto z piersią kurczaka i warzywami. Wyśmienite i pełnowartościowe danie obiadowe. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag piersi z kurczaka
    100 gram ryżu
    1 średnia marchew
    15 - cm pora
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    garść tartego sera
    1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
    2 szklanki bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką 1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w podłużne paski. Por czyścimy i myjemy, kroimy w półplasterki. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce.
    Do garnka wlewamy połowę bulionu warzywnego, zagotowujemy.
    Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną pierś przez około 5 minut, przekładamy do garnka. Na patelnię wkładamy por i marchewkę przesmażamy i dodajemy do gotującego się mięsa. Wsypujemy ryż i gotujemy aż warzywa i mięso będzie miękkie. Dolewamy partiami wywar i często mieszamy. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno.
    Do ugotowanego risotta wsypujemy przyprawy, tarty ser, pokrojoną natkę i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować