Risotto z piersią z kurczaka i szpinakiem

4.5 (171 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Aksamitne włoskie danie.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż arborio: 180 gramów
    - pierś z kurczaka: 200 gramów
    - szpinak mrożony: 50 gramów
    - kostki drobiowe i wołowe: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - liść laurowy, tymianek, natka pietruszki: 3 szczypty
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z piersią z kurczaka i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie złocimy cebulkę, dodajemy ryż i zalewamy rozposzczonymi kostkami bulionowymi (minimum 300ml)dodajemy liść laurowy, pietruszkę i tymianek i gotujemy. Ciągle mieszając kontrolujemy ilośc bulionu, ewentualnie dolewamy wody aby ryz miał szanse się ugotować(finalnie nie ma być suchy, ma być wilgotny i kleisty o aksamitnej konsystencji).
  • 2. W tym czasie kroimy kurczaka na drobną kostkę, obsmażamy na patelni, dodajemy szpinak.
  • 3. Gdy ryż jest już odpowednio ugotowany (nie rozgotowany!) dodajemy kurczaka ze szpiankiem i mieszając wspólnie chwilę podgrzewamy i serwujemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować