PYSZNY DOMOWY CHLEB

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma to jak zapach i smak upieczonego własnoręcznie chleba.... POEZJA...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki chlebowej
    ok. 550 ml wody
    50 g świeżych drożdży
    1 duża płaska łyżka soli
    2 - 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    woda do posmarowania chleba
    olej do wysmarowania foremek
    ( opcjonalnie ziarna : słonecznika, dyni, lnu, sezamu, kminku ; smażona cebula lub boczek, orzechy wszelkiego rodzaju, posiekany czosnek i jeszcze wiele innych dodatków )
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pyszny domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie, dodać rozkruszone drożdże, sól i wodę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i nie przywierające do miski i ręki. Przykryć ciasto ściereczką, umieścić w ciepłym miejscu i czekać aż podwoi swoją objętość. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto i uderzać w nie pięścią 8 - 10 razy, rozprowadzić zgromadzone w nim powietrze. Na tym etapie można dodać jakiś dodatek, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części i uformować podłużne bochenki. Włożyć do natłuszczonych foremek. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
    Nagrzać piekarnik do temp. 190 st. C., wstawić blaszki i piec ok. 45 - 60 min., aż będą złociste, a po wyjęciu z formy przy postukaniu od spodu wydadzą głuchy "pusty" dźwięk.
    Wyjęte z piekarnika chleby posmarować wodą przy pomocy pędzla i pozostawić do wystygnięcia.

Porady

Uwaga : wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (156 ocen)

image-1rhl0ti

To może cię zainteresować