Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika podzielonego na mniejsze części zrumienić na oliwie, przełożyć do naczynia, w którym będzie się dusił. Na pozostałej oliwie zrumienić lekko wątróbkę. Do królika dodać pokrojony na kawałki boczek wędzony, podgardle, ziele angielskie, listki laurowe i dusić. Pod koniec dodać warzywa i posolić. W niewielkiej ilości wody ugotować grzyby. Przestudzone mięso oddzielić od kości, namoczyć bułkę w mleku. Wszystkie składniki zemleć dwa razy w maszynce, stosując za drugim razem sitko do pasztetów. Dodać całe jajka, sól, pieprz, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek aluminiowych, piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Po upieczeniu, pozostawić pasztet do wystygnięcie.
Komentarze