PASZTET Z KRÓLIKA

  • wyświetlono: 1927 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatny i smaczny pasztet.

  • 120min

Składniki

królik + dodatkowo 4 tylne części
50 dag podgardla
40 dag boczku wędzonego
80 dag wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 pietruszka
1 - 2 cebule
1 czerstwa bułka
suszone grzyby
4 jajka
liście laurowe, ziele angielskie
imbir, gałka muszkatołowa, pieprz świeżo zmielony, sól

Sposób przygotowania przepisu:

PASZTET Z KRÓLIKA

  • image-0jpjypv1. Królika podzielonego na mniejsze części zrumienić na oliwie, przełożyć do naczynia, w którym będzie się dusił. Na pozostałej oliwie zrumienić lekko wątróbkę. Do królika dodać pokrojony na kawałki boczek wędzony, podgardle, ziele angielskie, listki laurowe i dusić. Pod koniec dodać warzywa i posolić. W niewielkiej ilości wody ugotować grzyby. Przestudzone mięso oddzielić od kości, namoczyć bułkę w mleku. Wszystkie składniki zemleć dwa razy w maszynce, stosując za drugim razem sitko do pasztetów. Dodać całe jajka, sól, pieprz, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek aluminiowych, piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Po upieczeniu, pozostawić pasztet do wystygnięcie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet z królika

Dodane przez: bogusia82

Pasztet z królika

Pyszny i delikatny w smaku pasztet...

Pasztet z królika

Dodane przez: Mola1122

Pasztet z królika

Domowy pasztet zawsze najlepszy

pasztet z królika

Dodane przez: justyynkaa99

Pasztet z królika

Pasztet jest przepyszny. Polecam!

Pasztet z królika w tradycyjnym wymiarze

Dodane przez: MarcinZbroja

Pasztet z królika w tradycyjnym wymiarze

Bardzo pyszny pasztet, przepis...

pasztet z królika

Dodane przez: Marcelina

pasztet z królika

Delikatny chudy pasztet z królika

Domowy pasztet z królika

Dodane przez: e-jola1

Domowy pasztet z królika

Szybki przepis na pasztet

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE