PYSZNY DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE

  • wyświetlono: 2578 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chlebek ten jest już tradycją w moim domu. Pieczemy go na bieżąco, bo smakuje wyśmienicie!Zobacz jakie to proste!

  • 20min

Składniki

400g mąki żytniej
800g mąki pszennej
½ szklanki siemienia lnianego
¾ szklanki płatków owsianych
¾ szklanki otrąb pszennych
¾ szklanki pestek słonecznika
½ szklanki dyni suszonej
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
½ litra ciepłej wody przegotowanej
½ litra wody gazowanej
3 łyżki zakwasu

Sposób przygotowania przepisu:

PYSZNY DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE

  • 1. Wymieszać wszystkie składniki sypkie, a następnie dodać wodę i zakwas. Wyrobić dokładnie ciasto. Powinno uzyskać jednolitą konsystencję i odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić na 2 godziny, następnie odjąć 3 łyżki ciasta na następny raz a pozostałą część wstawić do foremki i pozostawić do wyrośnięcia na 10-12h. po upływie tego czasu pieczemy chlebek ok.1-1,5h w temp. 180-200 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-1obwgnj

Dodane przez: tasty-and-fit

Łatwy chleb na zakwasie

Dla wszystkich, którzy chcą piec...

Awaryjny chleb na zakwasie

Dodane przez: anemon

Awaryjny chleb na zakwasie

W awaryjnych sytuacjach kiedy nagle...

image-1d7gok0

Dodane przez: Alex M

Żytni chleb na zakwasie

Smaczny chlebek żytni na żytnim...

Chleb mleczny na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Chleb mleczny na zakwasie

Ostatnio upiekłam pyszny i mięciutki...

"Pierwszy chleb" na zakwasie

Dodane przez: benka

"Pierwszy chleb" na zakwasie

Przepis na chleb pieczony z "młodego"...

Chleb razowy na zakwasie

Dodane przez: Skotka

Chleb razowy na zakwasie

Pyszny, prawdziwy, razowy chleb...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE