Chleb razowy o przyjemnej chrupiącej skórce i niezwykle lekkim i puszystym wnętrzu. Nie wymaga dużo pracy, nie trzeba go mozolnie wyrabiać i zagniatać. Zrób go raz a nigdy już nie będziesz kupować chleba w piekarni ;-).
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
na foremkę 35x11cm:
300g mąki pszennej z pełnego przemiału (typ 2000)
300g mąki pszennej zwykłej (typ 450, 500 lub 750)
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
350g wody
100g zakwasu pszennego (jako dodatek smakowy) lub w wersji bez zakwasu 50g mąki pszennej więcej
50g masła
jajko do posmarowania, nasiona do posypania (może być mak, siemię lniane, sezam)
Puszysty chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsyp obie mąki, sól, cukier, pokrusz drożdże. wymieszaj.
Następnie dodaj wodę, zakwas (opcjonalnie), zagnieć.
Dodaj masło, wyrób ciasto do połączenia składników.
Nakryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2h.
Piekarnik rozgrzej do 230C.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części (podsyp mąką żeby się nie kleiło). Z każdej części zrób kulkę, ułóż w foremce.
Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed włożeniem do pieca wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami.
Piecz około 35-40 minut w 200C (po włożeniu chleba zmniejsz temperaturę na piecu do 200C).
Po wyjęciu z pieca wyjmij z formy, zdejmij papier i studź chleb na kratce.
Komentarze