Puszysty chleb razowy

3 (1 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chleb razowy o przyjemnej chrupiącej skórce i niezwykle lekkim i puszystym wnętrzu. Nie wymaga dużo pracy, nie trzeba go mozolnie wyrabiać i zagniatać. Zrób go raz a nigdy już nie będziesz kupować chleba w piekarni ;-).

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na foremkę 35x11cm:

    300g mąki pszennej z pełnego przemiału (typ 2000)
    300g mąki pszennej zwykłej (typ 450, 500 lub 750)
    30g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    350g wody
    100g zakwasu pszennego (jako dodatek smakowy) lub w wersji bez zakwasu 50g mąki pszennej więcej
    50g masła
    jajko do posmarowania, nasiona do posypania (może być mak, siemię lniane, sezam)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Puszysty chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsyp obie mąki, sól, cukier, pokrusz drożdże. wymieszaj.
    Następnie dodaj wodę, zakwas (opcjonalnie), zagnieć.
    Dodaj masło, wyrób ciasto do połączenia składników.
    Nakryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2h.
    Piekarnik rozgrzej do 230C.
    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części (podsyp mąką żeby się nie kleiło). Z każdej części zrób kulkę, ułóż w foremce.
    Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
    Przed włożeniem do pieca wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami.
    Piecz około 35-40 minut w 200C (po włożeniu chleba zmniejsz temperaturę na piecu do 200C).
    Po wyjęciu z pieca wyjmij z formy, zdejmij papier i studź chleb na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować