Puszysta malina na czekoladowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Dla miłośników malin i czekolady. Szybkie w wykonaniu ciasto, idealne na każdą okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE
    - 1/2 szklanki maślanki
    - 1/2 szklanki oleju
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy
    - 3 łyżki kakao
    - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    - 1 tabliczka mlecznej czekolady

    KREM MALINOWY
    - 500g serka mascarpone
    - 500g malin (mogą być mrożone)
    - 1 tabliczka białej czekolady
    - 2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto czekoladowe

Puszysta malina na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO CZEKOLADOWE
    1. Wszystkie składniki suche przełożyć do miski i wymieszać. Składniki mokre umieścić w osobnej misce i połączyć trzepaczką. Następnie przelać do składników suchych i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
    2. Czekolady pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta, wymieszać.
    3. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 20cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

    KREM MALINOWY
    1. Jeśli maliny są mrożone to należy przełożyć je do rondliczka i postawić na małym ogniu, aż zrobi się mus (ok. 15 minut), ostudzić. Świeże maliny wrzucamy do kremu w całości.
    2. Białą czekolade roztapiamy na parze wodnej, studzimy.
    3. Do miski robota przekładamy mascarpone, cukier puder oraz białą czekoladę. Mieszamy na dużych obrotach. Następnie dodajemy maliny i mieszamy.

    PRZYGOTOWANIE
    Na ostudzone ciasto czekoladowe wykładamy krem malinowy, ozdabiamy malinami. Ciasto wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować