Cytrynowe ptasie mleczko na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać, następnie wymieszać delikatnie z z masą jajeczną. Upiec biszkopt /25x35 cm/ 30 minut w 175 stopniach. Wystudzić.
MASA:
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i cukier waniliowy. Zmiksować. Na koniec dodać wystudzone galaretki i dokładnie połączyć.
Masę wlać na biszkopt. Schłodzić.
POLEWA:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
Masło, cukier i kakao podgrzać, rozpuścić. Dodać jogurt, wymieszać.
Napęczniałą żelatynę dodać do polewy i pozwolić, by się rozpuściła.
Przestudzić.
Wystudzoną polewę wylać na ciasto. Schłodzić.
Komentarze