Cytrynowe ptasie mleczko na czekoladowym spodzie

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatna pianka o cytrynowym smaku po prostu rozpływa się w ustach!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:

    5 jaj
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    MASA:

    660 ml śmietanki 30%
    600 g serka waniliowego
    1 cukier waniliowy
    2 galaretki cytrynowe


    POLEWA:

    1 szklanka jogurtu greckiego 10%
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe

Cytrynowe ptasie mleczko na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać, następnie wymieszać delikatnie z z masą jajeczną. Upiec biszkopt /25x35 cm/ 30 minut w 175 stopniach. Wystudzić.
    MASA:
    Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Wystudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i cukier waniliowy. Zmiksować. Na koniec dodać wystudzone galaretki i dokładnie połączyć.
    Masę wlać na biszkopt. Schłodzić.
    POLEWA:
    Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
    Masło, cukier i kakao podgrzać, rozpuścić. Dodać jogurt, wymieszać.
    Napęczniałą żelatynę dodać do polewy i pozwolić, by się rozpuściła.
    Przestudzić.
    Wystudzoną polewę wylać na ciasto. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Galaretka cytrynowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować