Pulpety z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, sera żółtego mozzarella, suszonych pomidorów w sosie pomidorowym.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na pulpety:
100 g suchej kaszy jaglanej
70 g mrożonego lub świeżego szpinaku
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego mozzarella
5 suszonych pomidorów
½ szklanki bułki tartej
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Panierka: bułka tarta
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów w puszce
2 ząbki czosnku
Przyprawy prowansalskie
Pulpety z kaszy jaglanej i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kasze jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażymy wszystko razem około 5 minut.
3. Ostudzoną kaszę jaglaną przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki: szpinak, starty ser żółty, suszone pomidory, jajko, bułkę tartą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Formujemy w kształt kulek i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Przygotowujemy sos: pomidory w puszce przekładamy na patelnie, dodajemy 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Chwilę przesmażamy razem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy pulpety.
Komentarze