Pulpety z kaszy jaglanej i szpinaku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pulpety z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, sera żółtego mozzarella, suszonych pomidorów w sosie pomidorowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na pulpety:
    100 g suchej kaszy jaglanej
    70 g mrożonego lub świeżego szpinaku
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    100 g sera żółtego mozzarella
    5 suszonych pomidorów
    ½ szklanki bułki tartej
    Sól i pieprz
    Olej do smażenia
    Panierka: bułka tarta
    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów w puszce
    2 ząbki czosnku
    Przyprawy prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z kaszy jaglanej i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kasze jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażymy wszystko razem około 5 minut.
    3. Ostudzoną kaszę jaglaną przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki: szpinak, starty ser żółty, suszone pomidory, jajko, bułkę tartą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
    4. Formujemy w kształt kulek i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
    5. Przygotowujemy sos: pomidory w puszce przekładamy na patelnie, dodajemy 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Chwilę przesmażamy razem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy pulpety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować