Pszenne bułki z przedziałkiem

4.49 (166 ocen)

Te pszenne bułki mogłabym jeść niemal codziennie...

Składniki:

  • Składniki
    500 g mąki pszennej typ 650
    300 ml letniej wody
    10 g suchych drożdży
    jajko
    łyżeczka soli morskiej
    pół łyżeczki cukru
    20 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pszenne bułki z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dosypujemy drożdże. Dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. W początkowej fazie wyrabiania ciasto powinno być dość luźne.
    Dobrze wrobione ciasto jest gładkie i odstaje od dłoni i miski.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1h.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy bułki zaginając krawędzie pod spód. Obtaczamy w mące, układamy na szerokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy na 40 min by jeszcze podrosły.
    W uformowanych bułkach robimy głębokie „przedziałki” tępą stroną noża.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220°C przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować