Prosta babka jogurtowa

4.48 (164 ocen)

  • 50 min

Gdy mamy mało czasu a ochota na coś słodkiego nie mija - polecam tą babkę. Mieszanie składników zajmuje 5 minut, pieczenie 45 minut - więc w niecałą godzinę mamy pachnące domowe ciasto.

  • 50 min

Składniki:

  • 250 gram jogurtu naturalnego lub dowolnego owocowego
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki do pieczenia

    gotowa polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prosta babka jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę, wlać olej jeszcze chwilę pozbijać, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
    Masę wlać do formy babkowej (średnica 24-26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temp. 170 st. C. Babkę piec ok 45 minut. Po ostudzeniu polać gotową polewą czekoladową lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Porady

Do babki można dodać czubatą łyżkę kakao - wtedy otrzymamy babkę czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.81 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka jogurtowa

4.81 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

babka jogurtowa

izaa_a babka jest przepyszna, jedna z moich ulubionych 10 min

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka cytrynowo-jogurtowa

izaa_a bardzo smaczna i wilgotna babka 50 min

3.98 (103 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka jogurtowa z budyniem

3.98 (103 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka jogurtowa z budyniem

Magster Smaczna babeczka:) 1 godz. 15 min

To może cię zainteresować