Prince polo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto dla wielbicieli znanych kruchych wafelków. Idealne na świąteczny stół, domową imprezę czy po prostu do filiżanki kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto z wafelkami:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g wiórków kokosowych
    4 duże wafelki prince polo
    Masa:
    500 ml mleka
    1 budyń śmietankowy (40g)
    0.5 szklanki cukru
    1 gorzka czekolada
    200 g masła
    olejek rumowy
    Polewa czekoladowa:
    125 g masła
    0,5 szklanki cukru
    3-4 łyżki kakao
    4-5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto Prince polo

Prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prince polo 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • Prince polo 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ucieramy aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Za pomocą szpatułki łączymy pianę z wiórkami kokosowymi oraz zmielonymi orzechami. Wafelki kroimy w kostkę. Dodajemy do piany.
    Formę, w której piekł się biszkopt ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
  • Prince polo 3. Pół szklanki mleka odlewamy i rozrabiamy w niej proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do mleka z czekoladą wlewamy rozrobiony proszek budyniowy, mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Gotowy przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu), odstawiamy do wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń a na końcu kilka kropli aromatu rumowego (ilość wg uznania do smaku).
  • Prince polo 4. Składamy ciast. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

    Układamy pierwszy blat, wykładamy połowę masy budyniowej, ciasto z prince polo, masę budyniową oraz drugi blat biszkoptu.

    Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy kilka łyżek mleka. Mieszamy aż masa będzie aksamitna. Lekko studzimy. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować