1.Żółtka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ucieramy aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Za pomocą szpatułki łączymy pianę z wiórkami kokosowymi oraz zmielonymi orzechami. Wafelki kroimy w kostkę. Dodajemy do piany.
Formę, w której piekł się biszkopt ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
3.Pół szklanki mleka odlewamy i rozrabiamy w niej proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do mleka z czekoladą wlewamy rozrobiony proszek budyniowy, mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Gotowy przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu), odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń a na końcu kilka kropli aromatu rumowego (ilość wg uznania do smaku).
4.Składamy ciast. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Układamy pierwszy blat, wykładamy połowę masy budyniowej, ciasto z prince polo, masę budyniową oraz drugi blat biszkoptu.
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy kilka łyżek mleka. Mieszamy aż masa będzie aksamitna. Lekko studzimy. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.
Komentarze