Placuszki kapuściane

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Placuszki powstały z połączenia ciasta naleśnikowego z kapustą. Dobre na drugie danie jak i na ciepłą kolację. Smakują także na zimno. Najlepiej podawać z ulubionym sosem (ketchupem lub czosnkowym). Mojemu mężowi zasmakowały z dżemem...

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 główki średniej kapusty
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (ja daję "vegetę natur")
    1 1/2 szkl. mleka
    2 jajka
    2 szkl. mąki
    sól, pieprz do smaku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki kapuściane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę (bez głąba) poszatkować, przełożyć do garnka, sparzyć, dodać łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Podgotować ok. 5 min. odlać wodę i przestudzić.
    Przesianą mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wbić do niego dwa jajka dodać 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać podgotowaną kapustę- wymieszać.
    Na rozgrzany tłuszcz nakładać ok. 1,5 łyżki masy i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Porady

Na patelni formujemy nie za grube placki, wtedy lepiej się przepieką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować