Papryka marynowana

0 (0 ocen)

Smaczna papryka, doskonała jako dodatek do drugiego dania lub jako składnik różnego rodzaju roladek. Niezastąpiona do sandwiczy.

Składniki:

  • 2 kg. papryki

    zalewa:
    1,5 l. wody
    300 ml. octu 10%
    3 łyżki soli soli
    400 gr. cukru

    gorczyca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie

Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy mieszamy, zagotowujemy i gotujemy 10 min.
    Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na płaty np. na osiem części.
  • 2. Do słoików 0,5l. wkładamy po 2 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu, 0,5 łyżeczki gorczycy, dość ciasno układamy pokrojoną paprykę, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy
  • 3. Słoiki gotujemy pól godziny.

Komentarze

Podobne przepisy