Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

Kawałki jabłek i budyń zamknięte w kruchym cieście. Ciasto dobre dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami.

Składniki:

  • ciasto:

    0,5 kg.mąki (typ 550)
    25 dag. margaryny
    1 szkl. cukru
    2 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    budyń:

    2 budynie śmietankowe
    3 szkl. mleka
    3 łyżki cukru

    1kg. jabłek np. szara reneta

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajka i szybko zagnieść. Odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut.Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, drugą zostawić w chłodzie. Blaszka 25/40 cm.
  • 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki-wyłożyć na ciasto. Na mleku z cukrem ugotować budyń-gorący rozłożyć na jabłkach. Na wierzch dać resztę ciasta odrywając po kawałku i rozpłaszczając palcami. Ciasto nie musi szczelnie przykrywać jabłek i budyniu. Piec ok. 45 min. w 180*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy