1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Powoli dolewać olej i delikatnie mieszać. Ciasto wylać do blaszki 25/40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 min. w 180*C. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka i przesmażyć ok. 20 min. Pod koniec dodać cukier-wystudzić. Galaretki rozpuścić w 2,5 szkl gorącej wody-wystudzić i wymieszać z jabłkami. Odstawić w chłodne miejsce.
3.Schłodzoną śmietanę ubić mikserem, a gdy zacznie gęstnieć dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i wymieszać na wolnych obrotach miksera.
Przełożenie: biszkopt, masa jabłkowa, masa śmietanowa, biszkopt. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Komentarze