Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie chrupiących kapuścianych placuszków z kurczakiem aksamitnym, jogurtowym sosie.

Składniki:

  • 1/4 średniej kapusty włoskiej
    200 szpinaku mrożonego
    2 jajka
    1 marchewka
    1 nieduża cebula
    3 ząbki czosnku
    5 czubatych łyżek mąki
    1/2 szklanki mleka
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia

    sos:
    1 filet z kurczaka
    1 średni por
    15 dkg pieczarek
    1 łyżeczka ostrej past ajwar
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    czubryca czerwona
    300 ml jogurty naturalnego
    olej
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa na placuszki 1. Kapustę poszatkować na nasolić, odstawić, żeby zmiękła i puściła sok. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnym oczku, szpinak rozmrozić, cebulę posiekać. Warzywa wymieszać, dodać mleko, jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • smażenie 2. Na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć placuszki.
  • sos 3. Kurczaka pokroić w kostkę i obsypać czubrycą. Odstawić. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju rzepakowego z łyżką masła i wrzucić pokrojonego pora, zeszklić i dodać mięso, obsmażyć. pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do mięsa. Doprawić, podlać 1/2 szklanki wody. Smażyć 10 minut. Patelnię zestawić z palnika i wlać jogurt naturalny. Wymieszać.

    Placuszki podawać z sosem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować