Placek pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żołtka od białek.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier.
Do żółtek dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na puszustą masę.Do białek dodajemy żołtka i przesiane mąki.Mieszamy delikatnie rózgą.Wylewamy na blachę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.Zostawiamy do ostygnięcia.
2.Budynie gotujemy wg przepisu na 1 litrze soku pomarańczowego.Zostawiamy do ostygnięcia.
3.Zimny budyń rozsmarowujemy na biszkopcie.
4.1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklanki przegotowanej wody i zostawiamy do ostygnięcia.Gdy będzie zimna zaczynamy ubijać kremówkę .Dodajemy do niej cukier waniliowy a na końcu wlewamy żelatynę,mieszamy i wstawiamy na 1o minut do lodówki.Następnie masę śmietanową rozkładamy na budyniu.
5.Gdy masa będzie całkowicie gęsta wykładamy na nią herbatniki moczone w soku pomarańczowym.Na warstwie herbatników rozsmarowujemy lukier pomarańczowy- z cukru pudru i soku.Wstawiamy do lodówki.
Komentarze