Placek pomarańczowy z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze obrać , usunąć białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokroić w grube plastry. Na patelnię wyłożyć dżem pomarańczowy i podgrzać. Dodać plastry pomarańczy bez skórki i podsmażyć . Posypać płatkami migdałowymi.
Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na pianę usztywniając cukrem .Dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać . Dodać płatki migdałowe, mąki i proszek do pieczenia wcześniej ze sobą wymieszane. Delikatnie wymieszać szpatułką . Takim ciastem zalać pomarańcze na patelni. Ładnie wyrównać .
Patelnię przykryć i zmniejszyć ogień na minimum.
Ciasto jest gotowe, jak masa się całkowicie zetnie ( ok 10 min ) .
Przyłożyć patelnię talerzem , albo deseczką i odwrócić do góry dnem.
Posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego.
Komentarze