Placek po węgiersku/zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładamy jajko, mąke oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy duże placki na złoty kolor z obu stron.
2.Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy na miskę a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy(można podlać odrobiną wody) Podsmażamy wszystko do momenty połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy przyprawami według uznania.
3.Na wcześniej usmażony placek nakładamy farsz i składamy na pół. Placki można podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze