Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj rozczyn: Mąkę, drożdże, cukier wsyp do dużej miski i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Do rozczynu wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, wbij jajko i wlej mleko. Zagnieć na odchodzące od ręki ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj jeszcze, aż ciasto będzie gładkie.Ciasto uformowane w kulę przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Blaszkę ( u mnie 40 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieć, rozwałkuj na kształt blaszki i przełóż do niej. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości) i układaj je na cieście skórką do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C.
3.W czasie kiedy ciasto wyrasta w piekarniku, przygotuj kruszonkę.
Mąkę, cukier i cynamon wymieszaj w misce. Dolej rozpuszczone masło i rozcierając między palcami utwórz wilgotną kruszonkę.Wyjmij ciasto z piekarnika i przestaw temperaturę na 180°C. Ciasto posyp równomiernie kruszonką i wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut.
Komentarze