Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

5 (1 ocen)

Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, z dużą ilością śliwek , polecam !

Składniki:

  • 500g mąki
    30g świeżych drożdży
    120g cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    200ml mleka (letnie)
    70g roztopionego masła

    10 szt. dużych śliwek

    Kruszonka :
    2 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    2 łyżki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli.
    Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę ( 25x35cm ) wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

    Śliwki myjemy i kroimy w kawałki. Układamy na wyrośniętym cieście.
    Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z mąki, cukru i roztopionego masła ( mieszamy razem do uzyskania grudek ).

    Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować