Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli.
Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.
2.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę ( 25x35cm ) wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Śliwki myjemy i kroimy w kawałki. Układamy na wyrośniętym cieście.
Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z mąki, cukru i roztopionego masła ( mieszamy razem do uzyskania grudek ).
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 45 minut.
Komentarze