Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką

  • wyświetlono: 2252 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Maślany smak wilgotnego i puszystego ciasta, słodycz śliwek oraz chrupkość orkiszowo - otrębowej kruszonki zadowoli każdego smakosza. Duża blacha na weekend dla całej rodziny!

Ewa Mróz
  • 140min

Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe:
· ok. szklanki mleka
· 100 g drożdży
· szklanka cukru
· 6 łyżek mąki
· 800 g mąki
· skórka stara z 2 cytryn
· 3 jajka
· 3 żółtka
· 100 g roztopionego masła
· 1/4 szklanki oleju
· szczypta soli
· śliwki
Kruszonka:

· 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 1/2 szklanki otrąb owsianych
· 150 g zimnego masła
· szklanka brązowego cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką

  • 1. Składniki na ciasto drożdżowe:
    · ok. szklanki mleka
    · 100 g drożdży
    · szklanka cukru
    · 6 łyżek mąki
    Z podanych składników przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Czekamy aż zaczną przechodzić w stan płynny, dodajemy mąkę i stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dobrze mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. · 800 g mąki
    · skórka stara z 2 cytryn
    · 3 jajka
    · 3 żółtka
    · 100 g roztopionego masła
    · 1/4 szklanki oleju
    · szczypta soli

    Łączymy mąkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, olej i sól, dodajemy zaczyn. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Maślany placek drożdżowy ze śliwkami3. · śliwki

    Ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Układamy śliwki i chwilę czekamy, żeby ciasto jeszcze popracowało. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut, 180 stopni. Po tym czasie wykładamy połowę przygotowanej kruszonki.
  • 4. Kruszonka:

    · 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    · 1/2 szklanki otrąb owsianych
    · 150 g zimnego masła
    · szklanka brązowego cukru

    Z podanych składników robimy kruszonkę.

    Kruszonkę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na śliwki po ok. 20-25 minutach pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy resztę kruszonki i pieczemy jeszcze ok. 15 minut z włączoną grzałką górną.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciŚliwkiciasto drożdżowekruszonkaplacek drożdżowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0a5g6w9

Dodane przez: AgaAga

Dietetyczny placek owsiany ze śliwkami i...

Zdrowy i dietetyczny placek owsiany,...

buleczki

Dodane przez: wwwilovebakepl

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami...

Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Iwusia

Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszne, delikatne ciasto drożdżowe...

Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi

Dodane przez: anemon

Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi

Ciasto drożdżowe z dodatkiem puree...

drożdżowy placek ze śliwkami

Dodane przez: mariosylwia

Drożdżowy placek ze śliwkami

:-) Gorąco polecam (-:

image-1bg8mdn

Dodane przez: Magster

PLACEK ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

Proste ciasto, z chrupiącą kruszonką.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE