Pizzowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki.
Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto

    * 30 dkg mąki pszennej
    * 125 ml wody
    * 1 płaska łyżka cukru
    * 1 dkg drożdży
    * 0,5 cm z kostki masła ok. 2 - 3 łyżki stopionego
    * 1/2 łyżeczki soli
    * 1 jajko

    Dodatkowo:

    * jajko
    * 3 łyżki mleka
    * oregano i bazylia do posypania

    Na farsz:

    * 1 połówka piersi kurczaka
    * 6 pieczarek
    * 1 cebula
    * 10 dkg żółtego sera
    * 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól, bazylia i oregano, szczypta ostrej i słodkiej papryki
    * 1 łyżeczka masła
    * 3 łyżki kukurydzy
    * oliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Pizza

Pizzowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuściłam w kubeczku w ciepłej wodzie razem z cukrem. Dodałam dwie łyżki mąki z wcześniej już odmierzonej i wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
    Kiedy zaczyn wyrósł dolałam go do mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

    W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek.

    Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano.
    Zestawiłam z ognia do ostygnięcia.

    Kiedy farsz już ostygł, zaczęłam kleić bułeczki. Dłonie umoczyłam w mące i rwałam z ciasta kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera.
    Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście.

    Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią.

    Kiedy już wyrosły wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekłam ok. 20 minut - do momentu aż bułki zarumienią się na ciemno złoty kolor.

    Oczywiście najsmaczniejsze te bułeczki były na ciepło :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować