Farsz:
przyprawa do pizzy
ketchup
ok 100-200g wędliny
200g sera żóltego
kilka ogorków konserwowych lub takich od razu w plasterkach z sałatki szwedzkiej
1.Najpierw trzeba zrobić zaczyn:
drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i dolać ok 100ml wody, dokładnie wymieszać i dodać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na ok 10 min, żeby podrósł
Resztę mąki wsypać do miski, do tego sól i reszta wody oraz wyrośniety zaczyn. Dokładnie wyrobić i odłożyć na ok 1 godz. Gotowe rozwałkować na kształt prostokąta, dość cienko. Posmarować ketchupem, wysypać na to przyprawę do pizzy.Wędlinę pokroić na paseczki i wyłożyć, na to w niektórych miejscach ogórki w plasterki i starty ser. Najpierw trzeba zwinąć do środka krótsze boki a potem te dłuższe do środka, na kształt rolady. Zwinięte kroić na talarki ok 5cm lub mniejsze i na leżąco układać w prostokątnej blaszce jeden obok drugiego. Można jeszcze sypnąć trochę sera. Piec ok 30min w temp 180*C. Gotowe odrywać jedna od drugiej. Można zrobić również w formie prostokątnej pizzy lub 2 okrągłe
Komentarze