Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Jeżeli szukacie przepisów na przekąski imprezowe, sylwestrowe to polecam Wam banalnie proste do przygotowania pizzerinki z czarnymi oliwkami, kukurydzą, salami, papryką oraz mozzarellą. Można je upiec kilka godzin przed planowanymi gośćmi, a później tylko podgrzać w piekarniku i będą równie pyszne!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:

    25 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
    80 g rozpuszczonego masła
    4 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta oregano

    Farsz:

    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    szczypta przyprawy do pizzy
    salami
    15 dag startej mozzarelli
    oliwki oliwki czarne
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 puszki kukurydzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn.

    Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na minimum 40 minut w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość. Ciasto dzielimy na 5-6 części, każdą wałkujemy na kształt koła. Smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy salami, kukurydzę, paprykę, oliwki, startą mozzarellę. Piec przez ok. 15 minut w temp. 210 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować