Pizza z camembertem i żurawiną

4.5 (163 ocen)

Takie zestawienie smaków to pomysł mojego Męża. Poezja po prostu! Wykonanie wspólne, chociaż to On jest mistrzem pizzy ;)

Składniki:

  • Składniki na ciasto (na dwie pizze na cienkim cieście)
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki
    0,6 szklanki mleka (troszkę więcej niż pół szklanki )
    1/3 kostki drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Składniki na sos:
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    4 łyżeczki ketchupu
    Przyprawa do pizzy

    Składniki :
    Ser camembert (250g)
    120 g żurawiny ze słoika (około)
    ½ słoika pomidorów suszonych
    200 g żółtego sera (około)
    Tymianek
    Pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z camembertem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i solą.
    Mleko i jajko łączymy, dodajemy drożdże. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia – mniej więcej do podwojenia objętości.

    Ciasto dzielimy na dwie porcje (jedną można zamrozić, z drugiej formujemy cienki, okrągły placek na blasze do pieczenia).
  • 2. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie jego składniki.
  • 3. Ser camembert kroimy w trójkąty, ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy.
  • 4. Ciasto smarujemy sosem, następnie posypujemy startym żółtym serem. Układamy camembert, suszone pomidory, żurawinę, posypujemy tymiankiem i pieprzem cayenne.
  • 5. Pizzę pieczemy około 15-18 min we wcześniej rozgrzanym do 200'C piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczeń z indyka

To może cię zainteresować