Piróg Biłgorajski

4.49 (186 ocen)

  • 2 godz.

Ponieważ to potrawa regionalna więc nazwa musi pozostać bez zmian czyli "Piróg" Jest potrawą z mojego regionu a ja muszę się przyznać że dopiero pierwszy raz go zrobiłam. Na pewno nie ostatni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    500 g kaszy gryczanej
    250 g sera
    1 szkl śmietany
    60 g słoniny
    3 jajka
    sól
    pieprz
    smalec do formy
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mbm, 1. Ziemniaki obrać zalać wodą i ugotować, utłuc razem z wodą w której się gotowały. Wsypać kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie ziemniaki z kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, śmietanę i jajka. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę wysmarować smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować jajkiem.
  • pieróg biłgorajski 2. Piec w temp 180 st ok 1,5 godz. Podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piróg biłgorajski

To może cię zainteresować