Pierś z kaczki z karmelizowanymi w miodzie owocami z dodatkiem orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na kaczkę :
Skórę piersi kaczki nacinamy doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem . Odstawiamy na 10 min. smażymy z obu stron po 5 min zaczynając od strony skóry na zimnej patelni. Po tym czasie przekładamy do brytfanki wysmarowanej Oliwa. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Wyciągamy upieczoną kaczkę i zostawiamy pod folia aluminiowa jeszcze ok 10 min. Kroimy.
Na tłuszczu z kaczki robimy owoce karmeliziwane. Tłuszcz podgrzewamy, dodajemy 3 łyżki miodu i łyżeczkę cukru trzcinowego, po chwili lekko mieszamy. Dodajemy orzechy i owoce w ćwiartki. Dusimy przewracając ok 6 min.
Fasolkę dusimy na patelni z łyżką masła klarownego, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną czosnku
Komentarze