Pieczone ziemniaki Hasselback

5 (192 ocen)

  • 20 min

Przepis pochodzi ze Szwecji. Jest to miła odmiana od zwykłych ziemniaków do niedzielnego obiadu. Aromatyczne, z maślanym posmakiem, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, idealne...

  • 20 min

Składniki:

  • 16 owalnych, w miarę równych ziemniaków
    50 g klarowanego masła
    ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, przyprawa do dań z ziemniaków, czosnek granulowany, zioła prowansalskie)
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawić piekarnik na 190 stopni.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć a następnie ponacinać w jak najcieńsze plasterki.
  • 3. Masło stopić, dodać przyprawy i taką glazurą posmarować każdego ziemniaka (między nacięciami również).
  • 4. Piec około 50 - 60 minut.
  • 5. Podawać z mięsem i surówką lub jako samodzielne danie z sosem czosnkowym albo gzikiem.

Porady

Pamiętajmy aby nie przeciąć ziemniaków do końca. Świetnie sprawdzi się w tym celu drewniana łyżka, na której kładziemy ziemniaka i nacinamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować