Karnawałowe oponki serowe

4.5 (142 ocen)

Idealna propozycja na karnawał. Ich główną zaletą jest to, że są ekspresowe w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne i puszyste.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    200 g cukru
    600 g zmielonego twarogu
    150 ml oleju rzepakowego
    15 łyżek mleka
    2 jajka

    ponadto:
    cukier puder do posypania
    olej rzepakowy do smażenia (ok.1 litra)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karnawałowe oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy niezbyt zwarte, lekko klejące ciasto.
  • 2. Przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm i wykrawamy szklanką koła. Naczyniem o mniejszej średnicy (np. kieliszkiem) wycinamy dziurki w środku naszych kółek tworząc oponki.
  • 3. Oponki i środki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • 4. Po usmażeniu osączamy oponki na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Olej nie może być za gorący, bo oponki zrumienią się a w środku będą surowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować