Pieczone pałki indycze

4.47 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Soczyste, z lekko słodkawą i chrupiącą skórka oraz delikatnym aromatem czosnku i majeranku. Do tego niewymagające dużego zaangażowania w przygotowanie. Świetne na obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 pałki indycze (około 1kg)
    3 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    sól, biały pieprz, majeranek
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pieczone pałki indycze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pałki indycze 1. Pałki indycze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło roztapiamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy masło z czosnkiem, solą, białym pieprzem oraz majerankiem.
  • Pieczone pałki indycze 2. Przygotowana marynata smarujemy dokładnie mięso i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc.
  • Pieczone pałki indycze 3. Pałki pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 190 stopniach C przez około 40 minut co pewien czas podlewając tłuszczem z naczynia.
  • Pieczone pałki indycze 4. Pobieramy z naczynia połowę tłuszczu i przykrywamy pokrywką. Pieczemy jeszcze 20 minut. Tłuszcz łączymy z miodem. Smarujemy wierzch mięsa i pieczemy bez przykrycia około 15 minut do ze złocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Glazura

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować