Soczyste, z lekko słodkawą i chrupiącą skórka oraz delikatnym aromatem czosnku i majeranku. Do tego niewymagające dużego zaangażowania w przygotowanie. Świetne na obiad.
Pieczone pałki indycze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki indycze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło roztapiamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy masło z czosnkiem, solą, białym pieprzem oraz majerankiem.
2.Przygotowana marynata smarujemy dokładnie mięso i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc.
3.Pałki pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 190 stopniach C przez około 40 minut co pewien czas podlewając tłuszczem z naczynia.
4.Pobieramy z naczynia połowę tłuszczu i przykrywamy pokrywką. Pieczemy jeszcze 20 minut. Tłuszcz łączymy z miodem. Smarujemy wierzch mięsa i pieczemy bez przykrycia około 15 minut do ze złocenia.
Komentarze