Pieczeń wołowa

4.46 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przygotowanie tej pieczeni wołowej nie wymaga specjalnych zdolności, a jest naprawdę wspaniała. Pieczeń wołowa robiona jest przeze mnie bardzo często na niedzielny obiad. Zwłaszcza gdy mam gości, bo wiem, że zawsze się uda.

Składniki:

  • ● 1,5 kg rostbefu (jak najmniej kości)
    ● przyprawa do mięs
    ● 2 papryki (czerwona i żółta)
    ● 2 cebule
    ● 1 marchew
    ● po kawałku pietruszki i selera
    ● 1 kostka rosołowa
    ● 1 szklanka gorącej wody
    ● 1-2 łyżki zasmażki
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.46 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Rostbef

Pieczeń wołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacieramy
    przyprawą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony.
  • 2. Warzywa oczyszczamy i dzielimy na kawałki. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy olejem, wkładamy mięso, obkładamy warzywami i podlewamy bulionem.
  • Pieczeń wołowa 3. Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 °C (z termoobiegiem) ok. 1,5 godz. Od czasu do czasu podlewamy wytworzonym sosem. Po upieczeniu sos miksujemy z pieczonymi warzywami, zagęszczamy zasmażką. Mięso doskonałe zarówno na obiad, jak i do pieczywa.

Porady

● Jeśli do warzyw ułożonych wokół mięsa dodamy kilka ząbków czosnku, mięso przejdzie jego aromatem, a sos będzie miał bardziej wyrazisty smak. ● Przed smażeniem i pieczeniem mięsa wołowego nie solimy, bo będzie twarde i gumowate. Wystarczy użyć przyprawy do mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczeń wołowa z łopatki

To może cię zainteresować