Paszteciki francuskie z mięsem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Takie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i są bardzo smaczne.

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ( na 8 sztuk )
    - płat gotowego ciasta francuskiego
    - ok. 35-40 dkg. ugotowanego mięsa wołowego rosołowego
    - 1 jajko
    - 3-4 plasterki boczku parzonego
    - 1 łyżeczka masła klarowanego
    - sól, pieprz
    Dodatkowo
    - kilka łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Paszteciki Pasztet Przekąski

Paszteciki francuskie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroję w drobniutką kosteczkę, przesmażam na rumiano na łyżeczce masła.
    Ugotowane, przestudzone mięso mielę w maszynce do mielenia, przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, ostudzony boczek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam.
    Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik.
    Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.

Porady

Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować