Papryka faszerowana mięsem mielonym i serem

4.49 (177 ocen)

  • 45 min

Przepyszne danie główne

  • 45 min

Składniki:

  • 5 sztuk czerwonej papryki
    500 g mielonego mięsa
    torebka ugotowanego ryżu
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
    jajko
    sól, pieprz
    łyżka oliwa
    szklanka wody lub bulionu
    200 g startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Papryka faszerowana mięsem mielonym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista.
    Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
  • nadziewane papryki 3. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami:solą, pieprzem i bazylią.
    Mięsną masę wypełniamy papryki.
  • 4. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać szklankę wody lub bulionu.
    Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
  • nadziana papryka 5. Teraz każdą paprykę posypać tartym serem i przykryć wierzchem papryki.
    Piec jeszcze 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować