Papryka faszerowana mięsem mielonym

5 (166 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Papryka faszerowana mięsem mielonym to doskonałe i pyszne danie na ciepło.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
    400 g mięsa mielonego
    woreczek ryżu
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1/2 litra bulionu
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, odcinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne.Ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do każdej papryki nakładamy farsz, przykrywamy je wieczkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Papryki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Papryki wykładamy na talerz a sos zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować