Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, odcinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne.Ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do każdej papryki nakładamy farsz, przykrywamy je wieczkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Papryki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Papryki wykładamy na talerz a sos zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze